Yazım Kuralları


1. Sosyal Bilimler Elektronik Dergisi'nde (SBedergi) yayınlanacak makaleler Türkçe veya İngilizce dillerinde olmalı ve Microsoft Office Word’de yazılmalıdır.

2. SBedergi’ye gönderilen çalışmaların dil ve anlatımı bilimsel ölçülere uygun, açık ve anlaşılır olmalıdır. İngilizce yazılan çalışmalar için kelimelerin yazımında “Oxford English Dictionary (https://www.oed.com)”, Türkçe yazılan çalışmalar için kelimelerin yazımında “Türk Dil Kurumu Sözlükleri (https://www.sozluk.gov.tr)” referans alınmalıdır.

3. Dergiye gönderilen yazılar “Editör Kurulu” tarafından değerlendirilip yayına uygun olup olmadığına karar verilir. Uygunluk söz konusuysa hakem değerlendirmesine tabi tutulur. Dergimiz "Kör Hakemlik" ilkelerini benimsemiş olup her makale en az iki hakemin değerlendirmesine sunulmaktadır.

4. Dergimize yayınlanmak üzere gönderilen çalışmaların her türlü sorumluluğu yazar/yazarlara aittir. Editör kurulu ve/veya hakem raporları doğrultusunda yazarlardan metin üzerinde bazı düzeltmeler yapmaları istenebilir.

5. Makalelerin basıma girecek son halini yazım kurallarına uygun olarak sunmak yazarların sorumluluğundadır. Makaleler belirtilen yazım kurallarına uygun şekilde sunulana kadar yayımlanmayacaktır. 

6. Gönderilen yayınların yazardan bağımsız değerlendirilmesi, yazar ve hakem kimliklerinin birbirlerine bildirilmemesi esastır. Bu amaçla sisteme dosya gönderen yazar/yazarlar tüm metin boyunca isimlerini ve kurumlarının adlarını metin içerisinde geçtiği yerlerden silmelidir.

7. Yayınlanmak üzere gönderilen makale ile birlikte yazar/yazarların bilgilerinin olduğu kapak sayfası (editor@sbedergi.com) adresine ayrıca gönderilmelidir. Kapak sayfasında makalenin başlığı, yazar/yazarların bağlı bulundukları kurum, unvanları, adresleri, telefon numaraları, ORCID ve e-posta adresleri yer almalıdır. Makale, tez veya sözlü bildiriden türetilmiş ise başlığa * işareti eklenerek, dipnotuna çalışmanın hangi tez veya bildiriden türetildiği (teşekkür, proje destek bilgisi vs.) belirtilmelidir. 

8. Turnitin ve iThenticate gibi alıntı programlarında yapılan taramalar sonucunda benzerlik oranları %20’yi aşmamalıdır. Aştığı durumlarda makale değerlendirmeye alınmayacaktır. 

9. Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme vb. teknikler kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel/nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü makale için "Etik Kurul İzni" istenmektedir. İlgili belgenin makale ile birlikte dergiye gönderilmesi gerekmektedir. Aksi halde izni olmayan çalışmalar değerlendirmeye alınmayacaktır.

10. Sayfa kenar boşlukları: üst kenar boşluk: 3 cm, sol kenar boşluk: 3 cm, alt kenar boşluk: 3 cm ve sağ kenar boşluk: 3 cm olarak düzenlenmelidir.

11. Metin boyunca paragraf aralığı: önce 6 nk – sonra 6 nk olmalıdır.  İki paragraf arasında bir satır boşluk bırakılmalıdır.

12. Çalışmanın başlığı ilk sayfada, Times New Roman olarak, 14 punto (koyu), 1,5 satır aralıklı ve tamamı büyük harfler ile sola hizalı olarak yazılmalıdır.

13. Makalelerin ulusal ve uluslararası alanlarda etkisinin artırılması amacıyla Özet/Abstract bilgilerine mutlaka yer verilmelidir. Türkçe (Özet) ve İngilizce (Abstract) en az 100, en fazla 200 kelime olarak yazılmalıdır. Özet/Abstract 10 punto, 1,0 satır aralığı, Times New Roman yazı karakteri kullanılarak hazırlanmalı ve özde atıf kullanılmamalıdır. Özet ve Abstract bölümlerinde TAB boşluğu kullanılmamalıdır.

14. Türkçe (Anahtar Kelimeler) ve İngilizce (Key Words) başlıkları olmalıdır. Anahtar kelimeler en az 3, en çok 5 kelime olarak yazılmalıdır (Özel isimler hariç sadece ilk kelimenin ilk harfi büyük olmalıdır).

15. Özet ve Abstract başlığı (sola yaslı, koyu) anahtar kelimeler ve metin (iki yana yaslı) Times New Roman, 11 punto olarak yazılmalıdır.

16. Abstract başlığından önce makalenin başlığının İngilizcesi yer almalıdır. Times New Roman, büyük harflerle 12 punto, koyu ve sola yaslı şekilde yazılmalıdır.

17. Metin A4 boyutunda, "Times New Roman” 12 punto karakteriyle 1,5 satır aralıklı ve iki yana yaslanmış olarak yazılır. Doğrudan alıntılar italik ve tırnak içinde verilmelidir. Başka kaynaklardan yapılan doğrudan aktarmalar üç satırı veya 40 kelimeyi geçmiyor ise tırnak içinde italik olarak, üç satırı veya 40 kelimeyi geçiyor ise ayrı bir paragrafta sağdan ve soldan birer cm içeri çekilerek 9 punto ve italik olarak verilmelidir.

18. Metinde paragraf girintisi olmamalı, dipnotlarda asılı 0.4 cm olmalıdır.

19. Makalenin uzunluğu 25 sayfayı geçmemelidir.

20. Makalede ana başlıklar ve alt başlıklar kalın ve sola yaslı (girintisiz) olarak 1.,1.1.1.1.1.1.1.2.1.1.2.1. olarak numaralandırılmalıdır. Numaralandırmaya “Giriş”  “Sonuç” ve “Kaynakça” başlıkları dâhil edilmemelidir. Makalede ana başlıkların bütün harfleri büyük yazılmalı, alt başlıkların ise sadece baş harfleri büyük yazılmalıdır. Ana ve alt başlıkların paragraf aralığı önce 12 nk, sonra 6 nk olarak düzenlenmelidir.  Birinci düzey başlıklar 12 punto ve koyu, ikinci düzey ve daha sonraki başlıklar 11 punto ve koyu olarak verilmelidir. Başlık numaralarından sonra bir boşluk bırakılmalıdır.

21. Şekil, tablo, harita, fotoğraf vb. yazım alanı dışına taşmamalıdır. Görsel nesnelerin başlıkları yalnızca baş harfleri büyük olacak şekilde görsel nesnenin üzerine 11 punto kalın ve paragraftan önce ve sonra ise 3nk boşluk bırakılarak, tek satır aralıklı, iki yana yaslı olarak yazılmalıdır. Tablo ve şekil içindeki metin Times New Roman karakteri ile 8-10 punto aralığında ve tek satır olmalıdır. Tablo ve şekillerde açıklama ve kaynaklar tablo ve şeklin altında 10 punto olarak, paragraftan önce ve sonra 3nk boşluk bırakılarak verilmelidir. Tam sayfa olan tablo ve şekiller yatay olarak yerleştirilebilir. Tablo ve şekiller paragraf hizasını aşmamalı ve sayfalar arasında bölünmemelidir. Tablo ve şekillerin altında yer alan tablo ve şekil referansları/kaynakları APA 6.0 formatına uygun metin içi referans yöntemine göre verilmelidir (örneğin; Kaynak: Yazar/kurum adı, yayım yılı, sayfa numarası). 

22. Dergiye gönderilen makaleler referans sistemi ve kaynakça düzenlenmesinde “APA 6.0” stilinde hazırlanmalıdır. Kaynaklara göndermeler, metin içi parantez yöntemi ile yapılmalıdır.  Aşağıda çeşitli örnek gösterimler bulunmaktadır. Daha detaylı bilgi için (http://www.tk.org.tr/APA/apa_2.pdf ) adresinden faydalanılabilir.

23. Tek yazarlı yayınlarda atıf: (Acehan, 2018, s. 301).

24. İki yazarlı yayınlarda atıf (Türkçe makalelerde): (Karaman ve Lulacı, 2019, s. 75).

25. Üç, dört ve beş yazarlı yayınlarda atıf: (Kesgin, Süleymanoğlu ve Şimşek, 2018, s. 445).[1]

26. Makaleler yazım ve imla kurallarına uygun biçimde hazırlanmalıdır. Noktalama işaretlerinden sonra bir boşluk bırakılmalıdır. APA 6 formatına uygun referans gösteriminde de bu hususa dikkat edilmelidir. Örneğin; (Demir, 2009,s.175) değil, (Demir, 2009, s. 175). şeklinde olmalıdır. Nokta parantezden önce değil, parantezden sonra konmalıdır.

27. Metnin sonunda Kaynakça başlığı altında çalışmada kullanılan ve atıf yapılan tüm kaynakların listesi eksiksiz olarak verilir. Kullanılan kaynaklar nitelik (tez, kitap, makale, rapor vb.) ayrımı yapılmaksızın yazar soyadı sıralamasına göre ve alfabetik olarak hazırlanır. Kaynaklar iki yana yaslı, sonraki satırlar asılı 1,25 cm içeriden başlatılmalıdır.

  • Makale

DOI numarası olan

Turner, S. J. (2010). Website statistics 2.0: Using Google Analytics to measure library website effectiveness. Technical Services Quarterly, 27 (3), 261-278. doi:10.1080/07317131003765910

Chan, H. F., Guillot, M., Page, L. ve Torgler, B. (2015). The inner quality of an article: Will time tell?. Scientometrics, 104, 19-41. doi:10.1007/s11192-015-1581-y

DOI numarası olmayan

Yılmaz, B. (2005). Türkiye’de kamu yönetiminin yeniden yapılandırılması süreci ve halk kütüphaneleri. Türk Kütüphaneciliği, 19, 56-77. Erişim adresi: http://www.tk.org.tr/index.php/TK

Al, U. ve Soydal, İ. (2014). Kütüphane Türkiye Projesi: Halk kütüphanesi kullanım araştırması. Türk Kütüphaneciliği, 28, 288-307. Erişim adresi: http://www.tk.org.tr/index.php/TK

  • Kitap

Ülgen, G. (2001). Kavram geliştirme. Ankara: Pegem Yayıncılık.

Tonta, Y., Bitirim, Y. ve Sever, H. (2002). Türkçe arama motorlarında performans değerlendirme. Ankara: Total Bilişim.

Morville, P. ve Rosenfeld, L. (2006). Information architecture for the World Wide Web (3. bs.). [Adobe Digital Editions sürümü]. Erişim adresi: http://shop.oreilly.com/home.do

  • Kitap Bölümü

Tonta, Y. (2012). Bilgi sınıflama, bilgi düzenleme ve bilgi erişim. Ö. Külcü, T. Çakmak ve N. Özel (Ed.). Prof. Dr. K. Gülbün Baydur’a armağan içinde (s. 155-172). Ankara: Hacettepe Üniversitesi, Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü.

  • Bildiri

Çınar, M., Doğan, D. ve Seferoğlu, S. S. (2015, Şubat). Eğitimde dijital araçlar: Google sınıf uygulaması üzerine bir değerlendirme [Öz]. Akademik Bilişim Konferansında sunulan bildiri, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir. Erişim adresi: http://ab2015.anadolu.edu.tr /index.php?menu=5&submenu=27

Schneider, R. (2013). Research data literacy. S. Kurbanoğlu ve diğerleri (Ed.), Communications in Computer and Information Science: Vol. 397. Worldwide Communalities and Challenges in Information Literacy Research and Practice (s. 134-140) içinde. Cham, İsviçre: Springer. doi:10.1007/978-3-319-03919-0

  • Çeviri Kitaplar

Bolman, L., Deal, T. (2008). Organizasyonları Yeniden Yapılandırmak (A. Aypay, A. Tanrıöğen, Çev.). Ankara: Seçkin Yayıncılık

  • Yayımlanmamış Yüksek Lisans/Doktora Tezi

Şimşek, N. (2014). Türkiye'de kadın çalışanların sosyal haklar açısından durumu. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.

Yaylalı Yıldız, B. (2014). University campuses as places of potential publicness: Exploring the politicals, social and cultural practices in Ege University (Doktora tezi). Erişim adresi: http://library.iyte.edu.tr/tr/hizli-erisim/iyte-tez-portali

  • Gazeteler

Toker, Ç. (2015, 26 Haziran). ‘Unutma’ notları. Cumhuriyet, s. 13.

Kızılot, Şükrü (2009, 7 Kasım). Neriman Teyzenin Torunu Evlenince Vergiden Kurtulacak. Hürriyet. s. 31.

Tamer, M. (2015, 26 Haziran). E-ticaret hamle yapmak için tüketiciyi bekliyor. Milliyet. Erişim adresi: http://www.milliyet.com.tr/

  • Resmî Gazete

İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun. (2007, 23 Mayıs). Resmi Gazete (Sayı: 26530). Erişim adresi: http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2007/05/20070523-1.htm

  • Yazarı Olmayan Eser

Kütüphaneler yanarsa insanlık yanar!. (2015). Türk Kütüphaneciler Derneği. Erişim adresi: http://www.kutuphaneci.org.tr/haber/kutuphaneler-yanarsa-insanlik-yanar

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçları, 2014. (2015, Ocak). Türkiye İstatistik Kurumu Haber Bülteni, 18616. Erişim adresi: http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri. do?id=18616

 

[1] Üç, dört ve beş yazarlı çalışmalara gönderme yapılırken sadece metin içindeki ilk göndermede tüm yazarların soyadları verilir. Diğer göndermeler için ilk yazarın soyadının yanına ve diğerleri ifadesi eklenmelidir. İngilizce yazılan makalelerde üç, dört ve beş yazarlı yayınlara gönderme yapılırken ve diğerleri yerine “et al.” ifadesi kullanılmalıdır.